0

FANOUŠKOVSKÁ FIKCE – STMÍVÁNÍ VS. PADESÁT ODSTÍNŮ ŠEDI

Autorka: Karolína Jirouschková

Úvod

V této seminární práci se věnuji knihám Stmívání a Padesát odstínů šedi a jejich filmovým adaptacím. Vzhledem k tomu, že druhé vzniklo jako fanouškovská fikce prvního, zaměřím se nejen na jejich charakteristiku, zaměřím se tedy na dějové prvky, filmová zpracování i obsazení obou děl. Dále se budu věnovat okolnostem vzniku, Padesáti odstínů, přičemž nastíním také princip fungování fandomů a fanouškovských fikcí, zaměřím se na různé morální otázky s tím spojené. V neposlední řadě se budu věnovat paralelám v dějových liniích a dalším podobenstvím, která jsou v obou dílech patrná.  Za cíl si tato práce poté klade na daném případu ukázat, jak lze fanouškovskou fikcí stvořit dílo takových rozměrů, jakých Padesát odstínů šedi dosahuje.

Stmívání

Stmívání je série čtyř románů americké autorky Stephenie Meyer, jejíž stejnojmenný první díl byl publikován roku 2005. Celá dějová linie nese upíří tématiku, v knihách se ovšem vyskytují také další mýtické postavy, a to vlkodlaci. Za prvním dílem následovaly knihy Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk. Vyjít měla ještě pátá kniha Půlnoční slunce, autorka však dala kopie rukopisu přečíst přátelům a někdo z nich tyto texty zveřejnil na internet. Meyer tak ztratila do dalšího pokračování chuť.

Hlavními postavami knihy jsou Isabella „Bella“ Swanová, z jejíhož pohledu je kniha také psaná, a Edward Cullen. Bella je dospívající dívka, která se v prvním díle knihy přestěhuje od matky z Arizony k otci do malého městečka Forks ve státě Washington. S novým životem přichází také nová škola a noví spolužáci. Jedním z nich je právě zmíněný Edward, který dospívající dívku na první pohled uchvátí. On i jeho sourozenci se však chovají příliš tajemně, proto je okolí označuje za zvláštní. Postupně Bella objevuje Edwardovy zvláštní schopnosti a ze zvědavosti pátrá, co je zač. Vychází tak najevo, že Edward a jeho rodina jsou upíři, kteří odmítají pít lidskou krev a živí se pouze tou zvířecí. I přes tuto skutečnost se do sebe mladá dvojice zamiluje, Edward však stále pochybuje, zda Belle neublíží. Zatímco on si lásku k Belle zakazuje a snaží se ji odehnat, ona se snaží dostat blíž a překonává strach z osobnosti, kterou v něm objevila. V průběhu čtyř knih ovšem oba zjistí, že bez sebe nemohou žít a vše končí happyendem. V závěru se dokonce vezmou a zplodí spolu potomka.

Zatímco Bella je v knize popisována jako nepříliš sebevědomá dívka, která je velmi krásná, tuto svou přednost si však sama uvědomuje. Edward je vylíčen jako nadlidsky krásný muž, jehož pohled oslní každou dívku, na kterou se podívá. Když byl v roce 2008 první díl knihy zfilmován, do role Belly byla obsazena herečka Kristen Stewart, do role Edwarda zase Robert Pattinson. Filmy i knihy se v průběhu let dočkaly obrovské popularity, jinak tomu nebylo ani u hlavních hrdinů. Populární sága si tedy vybudovala své fandomy, což logicky vedlo k tvorbě fanfiction, tedy k tvorbě literárních děl vycházejících z již existujícího děl, jejichž autory jsou sami fanoušci. Tato díla obvykle nemívají komerční ambice a šíří se pomocí internetu. Fanoušci poté mohou na původní dílo volně dějově navázat, popřípadě vytvořit odbočky či nové verze příběhu. Fanoušci Stmívání (v originálu Twilight) jsou označováni jako Twihards[1] a jejich tvorba patří mezi nejrozšířenější fanfikci současnosti (slaví podobný úspěch jako fanouškovská tvorba k dílu Harry Potter od J. K. Rowling).

Fanouškovská fikce a cesta k Padesáti odstínům šedi

Jako autorka fanfiction začínala také světoznámá spisovatelka E. L. James. Také ona našla ve Stmívání zalíbení a postavy Belly a Edwarda zasadila do nových příběhů. Povídka, kterou vytvořila, nesla název Pán vesmíru (v originálu Master of the Universe) a James v ní zasazuje obě postavy do světa BDSM scén. Dílo původně vyšlo na fanouškovském webu FanFiction.net jako příběh z čistě lidského světa (nadpřirozené postavy absentovaly). Edward v tomto příběhu nebyl upír, nýbrž bohatý ředitel velké firmy, Bella zůstala studentkou, místo střední školy však navštěvovala školu vysokou. Když James podepsala smlouvu se společností The Writer´s Coffee Shop, která chtěla příběh knižně vydat, dostaly postavy nová jména.[2] Z Belly Swan se stala Anastasia Ros Steele, z Edwarda Cullena zase Christian Gray. Přejmenovány byly také další postavy z originální předlohy, jako příklad lze uvést Jacoba Blacka, kterého James překřtila na Josého Luise Rodrigueze. V obou případech se jedná o přítele hlavní hrdinky, který je do ní zamilovaný, ona ho však odmítá. Edward i Christian poté vnímají tuto postavu jako svého úhlavní konkurenta v lásce, jejich vyvolená jej ale v obou knihách nazývá spíše bratrem, kterého nikdy neměla. Další postavy z knihy Stmívání, které mají v onom světě E. L. James své alternativy, jsou například[3]:

  • Rosalie Hale (jedna z Edwardových adoptivních sester), v nové verzi Kate Kavanagh (nejlepší přítelkyně Anastasie)
  • Jasper Hale (jeden z Edwardových adoptivních bratrů), v nové verzi Ethan Kavanagh (starší bratr Kate Kavanagh)
  • Emmett Cullen (jeden z Edwardových adoptivních bratrů), v nové verzi Elliot Grey (adoptivní bratr Christiana Greye)
  • Alice Cullen (jedna z Edwardových adoptivních sester), v nové verzi Mia Grey (adoptivní sestra Christiana Greye)
  • Esme Cullen (adoptivní matka Edwarda Cullena), v nové verzi Dr. Grace Trevelyan Grey (adoptivní matka Christiana Greye)
  • Carlisle Cullen (adoptivní otec Edwarda Cullena), v nové verzi Garrick Grey (adoptivní otec Christiana Greye)

Postavy tedy měly nová jména, opraveny byly také všechny další narážky na Stmívání, původní verzi autorka z internetu stáhla a nově upravené dílo pojmenovala Padesát odstínů šedi. I přes tyto skutečnosti však podobnost s původní předlohou zůstala. Ačkoliv nakladatel oficiálně prohlásil, že se jedná o dílo jiné, speciální software obě série porovnal a vyhodnotil, že 89 % textu se shoduje.[4] To však nebyl jediný spor, který Padesát odstínů šedi provázel. Jelikož dílo vzniklo jako fanfikce umístěná na výše uvedeném webu, mohli ostatní čtenáři příběh komentovat a připojovat vlastní poznámky a postřehy, jak by bylo možné dějovou linii vylepšit. Dílo se tedy díky jejich intervenci zdokonalovalo a zlepšovalo, James však v závěru sklidila veškerý úspěch sama. Ostatní fanoušci ji tak osočují z popření základů fungování fandomů za účelem vlastního obohacení.[5] James navíc otřásla základy fandomového světa ještě dalším způsobem – narušila „křehkou rovnováhu důvěry mezi spisovateli a čtenáři děl na fandomech.“[6] Řada autorů z řad fanoušků navíc po úspěchu Padesáti odstínů šedi z webu své práce stahuje a doufá v podobný výsledek, kterého se dočkala James.

Fanouškovské domy fungují na jakési „ekonomice daru“. Na jedné straně stojí autoři, kteří na web umisťují svá díla a nečekají za to žádnou odměnu, dávají je ostatním k dispozici a kdokoliv tak jejich text může použít dál. Na straně druhé poté stojí čtenáři, kteří autory odměňují pouze svou zpětnou vazbou a onen „dar nového textu“ je tak vyměněn za „dar reakce a zpětné vazby“.[7]

Fanouškovská kultura je v tomto směru rozpolcena do dvou světů – jednak na ty,

„kteří si cení fandomu jako takového, a na ty, kteří jsou ovlivněni ekonomickými motivy.“[8]

Tato rozpolcenost vedla fanoušky ke dvěma větvím názorů na Padesát odstínu šedi. Jedna skupina kritizovala James za výše zmíněné zneužití práce fanoušků, druhá ji naopak blahopřála k dosažení úspěchu a prosazení se ve světě „skutečných“ spisovatelů.[9]

Padesát odstínů šedi

Padesát odstínů šedi (v originálu Fifty Shades of Gray) vydala autorka s pseudonymem E. L. James (vlastním jménem Erika Mitchell Leonard) v roce 2011 jako e-knihu. V internetovém knihkupectví si ji stáhlo přes milion čtenářů. Román se tak vyšplhal na přední místa prestižního žebříčku nejprodávanějších knih v USA hodnoceného listem The New York Times.[10] Díky velkému úspěchu poté v roce 2015 podle literární předlohy vznikl stejnojmenný film. V roce 2017 byl zfilmován také druhý díl knihy s názve Padesát odstínů temnoty, posledních Padesát odstínů svobody se na filmová plátna dostane v roce 2018. V hlavních rolích se představili Dakota Johnson jako studentka Anastasia „Ana“ Steele a Jamie Dornan, jenž si zahrál krásného Christiana Greye.

 Celý příběh začíná tím, že studentka anglické literatury Ana přijde místo své kamarádky Kate udělat rozhovor s miliardářem Christianem Greyem. Stejně jako ve Stmívání, i ona je na první pohled uchvácena jeho nádherným zevnějškem, Christian je totiž stejně jako Edward popisován jako ohromně atraktivní muž. Ana je poté popsána jako nesmělá, nejistá dívka, která si neuvědomuje vlastní atraktivitu (je tedy charakterizována obdobně jako Bella). Postupně se do sebe obě ústřední postavy zamilují, po krátké době Christian dokonce Aně ukáže svoji „hernu“ – místnost, kde provozuje BDSM aktivity. Aně se dále svěří, že jediným možným vztahem, který dokáže mít, je dominance (on) versus submisivita (ona). Podobně jako ve Stmívání se zde tedy setkáváme s tím, že je na obou stranách strach z ublížení a obava o překonání odlišností. Šťastný konec je však přítomen i zde, v průběhu tří dílů se i tyto postavy vezmou a následně mají potomka.

Dějové paralely

Kromě již zmíněných paralel existuje v příbězích řada dalších podob. Stejně jako Edward, i Christian žije v adoptivní bohaté rodině, má rád rychlá auta, zálibu ve hře na klavír a vztah s ním nutí partnerku přijmout řadu tajemství. Oba navíc disponují nezvykle poutavou barvou duhovek, jež jsou prezentovány jako jejich typický znak – Edward má oči zlaté, Christian stříbrné. Hláška „vítej v mém světě“ je rovněž blízká oběma hrdinům, stejně jako věta „drž se ode mě dál.“ Christian má bratra Elliota, se kterým se neustále dobírají úplně stejně, jako jejich předlohy Edward a Emmett. Sestry Alice a MIa poté mají kromě podobných povah také obdobné účesy. Oba hlavní hrdinové mají v rodině znalce v oboru medicíny, u Edwarda je to otec, u Christiana matka.

Řada podobností provází také Bellu a Anu. Obě jsou nešikovné, mají image „šedé myšky“, jsou zapřisáhlé romantičky, panny. Postavu mají tyto dívky od přírody štíhlou, vlasy hnědé, přičemž péčí o ně se příliš nezabývají. Stylizovány jsou do role dívek v nesnázích, jejich protějšky je však z krizových situací vždy vysvobodí. Charakteristickým znakem jim je kousání do dolního rtu v případě nervozity. Sourozence nemá ani jedna z nich, naopak obě vlastní staré auto, které leze jejich vyvoleným na nervy.

Závěr

Jak z uvedené práce vyplývá, vznik Padesáti odstínů šedi provádí řada kontroverzí a morálních dilemat a nelze tedy jednoduše rozsoudit, která strana je v právu. Ačkoliv je z výše zmíněných paralel zřejmé, že kniha těží z příběhu Stmívání, dokázala autorka E. L. James něco, co většina tvůrců fanfikce ne – vytvořila dílo, které se přes všechny výtky těší nadměrné popularitě a velkým finančním úspěchům. V práci popisuji charakteristiky jednotlivých děl, vznik Padesáti odstínů šedi a s tím spojené principy fungování fanouškovské fikce, věnuji se také následným paralelám mezi oběma příběhy, čímž nabízím krátký vhled do dané problematiky a na příkladu tak ukazuji, jak snadno se může stát, že se dílo původně psané jako fanouškovská fikce změní v populární celosvětově známý hit.

Zdroje

http://cs.fanpolis.wikia.com/wiki/Twihards

https://cemolid.blogspot.cz/2014/04/propojeni-sagy-stmivani-s-trilogii.html

http://fiftyshadesofgrey.wikia.com/wiki/Master_of_the_Universe

http://journal.transformativeworks.org/index.php/twc/article/view/501/422

http://www.padesatodstinu.cz/zivotopis.html


[1] http://cs.fanpolis.wikia.com/wiki/Twihards

[2] https://cemolid.blogspot.cz/2014/04/propojeni-sagy-stmivani-s-trilogii.html

[3] http://fiftyshadesofgrey.wikia.com/wiki/Master_of_the_Universe

[4] https://cemolid.blogspot.cz/2014/04/propojeni-sagy-stmivani-s-trilogii.html

[5] http://journal.transformativeworks.org/index.php/twc/article/view/501/422

[6] https://cemolid.blogspot.cz/2014/04/propojeni-sagy-stmivani-s-trilogii.html

[7] http://journal.transformativeworks.org/index.php/twc/article/view/501/422

[8] https://cemolid.blogspot.cz/2014/04/propojeni-sagy-stmivani-s-trilogii.html

[9] http://journal.transformativeworks.org/index.php/twc/article/view/501/422

[10] http://www.padesatodstinu.cz/zivotopis.html

MedKult

MedKult

Stránka MedKult navazuje jmenovitě i obsahem na vrstevnaté štěpení kultury v různých prizmatech jejího zkoumání. Volně se proto zařazuje k termínům jako highcult, masscult, midcult, popcult a dalším, které slouží k pojmenování právě těchto kulturních vrstev. MedKult je platformou interdisciplinárního zkoumání napříč zejména dvěma obory, těmi jsou kulturální studia a mediální studia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *