THOMPSON Derek. 2017. Hirmakeři: Tajemství popularity v éře rozptylování. Jan Melvil Publishing.
Anotace
„Hitmakeři jsou výpravou do světa populárních hitů. Skvělé čtení a zajímavé poznatky podložené řadou výzkumů. Knihu si musíte přečíst,ať už se sami pokoušíte o hit, anebo prostě pomáháte někomu jinému dobýt svět.“— Michal „Majkláč“ Novák, zakladatel Bandzone.cz.Nic se nestává „virálním“. Pokud si myslíte, že populární filmy, písně či aplikace k vám přicházejí jen tak odnikud a v dnešním přeplněném mediálním prostoru dosáhnou úspěchu jen díky šeptandě, neznáte jejich skutečný příběh. Každý trhák má vlastní tajnou historii, a dokonce i ty nejoslnivější nápady zapadnou, nepodaří-li se jim spojit se správnou sítí.Derek Thompson ve své knize odkrývá psychologii vkusu a fungování kulturních trhů, které nenápadně utvářejí naše životy. Boří sentimentální showbyznysové mýty o tvorbě hitů a ukazuje, že kvalita samotná k úspěchu nestačí, že nikdo nemá „dobrý vkus“ a že několik nejpopulárnějších produktů v dějinách dělil od úplného selhání jenom krůček. Hitmakeři představují kouzelnou výpravu za trháky popkultury a za nejcennějším platidlem 21. století – pozorností lidí.Dozvíte se například:
– proč se nejhůře šíří velké inovace a nejlépe naopak věci povědomé, jen lehce vylepšené (a jak hledat „optimální novost“)
– že viralita neexistuje, protože hity se šíří v kaskádách, a jak vytvořit globální kaskádu
– že velkou roli při šíření hitů hraje náhoda, které však můžeme pomoct
– jak moc účinné je nejen v textu, ale i v hudbě a designu pracovat s repeticí
– že vkus je z velké části výsledkem všeho, s čím se daný člověk setkal, ne nějakého vrozeného nastavení či výchovy
– jak přimět lidi, aby o vašem produktu mluvili, a proč musí být zajímavý především pro širší okruh mimo vaše přátele
– proč je tak zásadní chápat Facebook jako noviny
– jak těžit z opakované expozice, tedy vystavení vašemu produktu
– proč se preference jiných často stávají našimi vlastními a jak toho využít
– že pravidlo módy zní „nové je dobré, staré je špatné a hodně staré je opět dobré“ a jak z tradice udělat módu