0

Petr Orság: Mezi realitou, propagandou a mýty

ORSÁG Petr. 2016. Mezi realitou, propagandou a mýty. Československá exilová média v západní Evropě v letech 1968–1989. Praha: NLN – Nakladatelství lidové noviny. ISBN 978-80-7422-427-0.

Pro zájemce o historii československých médií je kniha Mezi realitou, propagandou a mýty jistě velice zajímavým rozšířením povědomí o exilové tvorbě. Autor tu postihuje významné období našich dějin od Pražského jara přes normalizaci až k revolučnímu roku 1989. Orság v knize popisuje i rozdíly mezi exulanty po roce 1948 a 1968; zaměřuje se také na vzájemnou spolupráci těchto skupin, která byla komplikovaná. (Markéta Nevlídová)

Anotace:

Exilovým médiím, která začali uprchlíci z Československa zakládat na Západě krátce po komunistickém puči v únoru 1948, se historický výzkum dosud věnoval spíše okrajově či v širším kontextu jiných témat. Tato média přitom vytvářela specifický prostor, který reagoval na ztížené možnosti kritické diskuse v Československu, v exilovém rozptýlení hrála podstatnou integrační roli a současně se některá z nich stávala i díky spojení s domovem mnohem účinnějšími prostředky zahraničního působení proti komunistickému režimu než exilové politické strany či organizace. Hlavní pozornost práce je soustředěna na období po srpnu 1968, kdy exilové hnutí oživila masivní vlna nových uprchlíků.

MedKult

MedKult

Stránka MedKult navazuje jmenovitě i obsahem na vrstevnaté štěpení kultury v různých prizmatech jejího zkoumání. Volně se proto zařazuje k termínům jako highcult, masscult, midcult, popcult a dalším, které slouží k pojmenování právě těchto kulturních vrstev. MedKult je platformou interdisciplinárního zkoumání napříč zejména dvěma obory, těmi jsou kulturální studia a mediální studia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *