0

Tip na akci: Barbara Rubin and the Exploding New York Underground

Srdečně jste zváni na již třetí projekci z filmové série „Kulturální války“, v níž platforma Fresh Eye společně s portálem ArtMap a cyklem Dokumentární pondělí představuje inspirativní tvůrčí osobnosti, které zásadně ovlivnily současnou (nejenom) vizuální kulturu.
V pondělí 25. 2. od 20.45 hodin v malém sále kina Světozor bude uveden v české premiéře snímek Barbara Rubin and the Exploding New York Underground (2018). Film nabízí vhled do radikálního osobního i uměleckého života jedné z mála žen alternativní newyorské umělecké scény 60. let, experimentální filmařky a kulturní organizátorky Barbary Rubin. Ta propojila Andyho Warhola s Velvet Underground, s Allenem Ginsbergem formovala generaci mladých básníků, a zejména pak intenzivně spolupracovala s nedávno zesnulým „otcem“ filmového experimentu Jonasem Mekasem. Do historie kinematografie se zapsala art pornografickým snímkem „Christmas on Earth“ (1963) považovaným za jedno z pionýrských děl feministické a queer vizuality.
 
Projekci uvede krátké video experimentální filmařky Anny Kryvenko vztahující se k tvorbě a osobě Barbary Rubin. Snímek je promítaný v anglickém jazyce.
 
Informace o projekci lze nalézt na odkazech:
 
Lístky je možné zakoupit přes stránky kina Světozor:
MedKult

MedKult

Stránka MedKult navazuje jmenovitě i obsahem na vrstevnaté štěpení kultury v různých prizmatech jejího zkoumání. Volně se proto zařazuje k termínům jako highcult, masscult, midcult, popcult a dalším, které slouží k pojmenování právě těchto kulturních vrstev. MedKult je platformou interdisciplinárního zkoumání napříč zejména dvěma obory, těmi jsou kulturální studia a mediální studia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *