0

Ambicióznější, odvážnější a… divnější? Invasion je snaha DC o vyrovnání se s Civil War

Star City. Město plné lukostřelců s atmosférou černější než černá.

Central City. Město plné speedsterů, které překypuje barvami a zábavou.

National City. Město plné mimozemšťanů, o kterém nebude ani zmínka.

Legendy… Podivné pojítko mezi Star a Central City, které nikoho moc nezajímá.

Jak udělat tuhle už tak dost zvláštní kombinaci super-hrdinských lokací ještě bizarnější? DC má na tuto otázku jednoduchou odpověď. Ufouni.

 

Tak by se dal popsat poslední počin seriálové tvorby DC Comics. V trojdílném speciálu s podtitulem Invasion! se prolínají hned čtyři světy, z nichž je jeden dokonce paralelní. Původ snahy o propojení několika superhrdinských příběhů přitom není tak obtížné vystopovat. Dalo by se říct, že se televizní stanice CW snaží vytěžit z úspěchů Marvelu a jejich Avengers. Superhrdinský team-up bylo vždy něco, na co se čtenáři a případně diváci těší exponenciálně více než na sólo příběhy jednotlivých hrdinů.

Nejsilnější inspirace jde vysledovat konkrétně v posledním superhrdinském filmu Avengers: Civil War. A jelikož CW nemá práva na „profláknutější“ superhrdinský team-up z dílny DC – Justice League, musí se stanice spokojit s propojením svých úspěšných seriálů The Flash, Arrow, DC´s Legends of Tommorow a Supergirl.

You get a story! And you get a story! And you…

Crossover navíc doprovázela opravdu masivní facebooková kampaň. Pokud jste fanouškem všech výše zmíněných pořadů, tak vám na zdi po dobu necelého měsíce vyskakovaly téměř výhradně obrázky a videa, lákající na Invasion! Parts: 1-3. Už předchozí crossover Arrow a The Flash měl velikou facebookovou kampaň, dokonce vzniklo i speciální video, kde se v ringu utkali všichni hrdinové a padouši z obou světů, jen aby upoutali na nadcházející dvojdíl. Letošní třídílný speciál však doprovázelo několik záběrů z natáčení, pozvánky od samotných herců a mnoho mnoho dalšího. Připomínalo to neúnavný způsob, jakým TV Nova avizovala první crossover CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas) a CSI: Miami.

Na první pohled by se mohlo zdát, že to je splněný sen každého fanouška komiksů z dílny DC Comics, ale bohužel skutečnost není tak růžová. Jak už to tak v komiksech bývá, každý z hrdinských světů obsahuje nejednu velkou dějovou linii a k tomu nespočet menších a ve chvíli, kdy to všechno vynásobíte třemi a přidáte Supergirl, výsledek je přinejmenším chaotický.

Nudní emzáci

Hlavní dějová linie je ale v celku přímočará. Na Earth 1 (označení země v univerzu, ve kterém žijí Flash, Green Arrow a Legends) zaútočí mimozemšťani. Samotné ztvárnění mimozemských útočníků vypadá, jako kdyby autoři zadali do googlu heslo „mimozemšťan“ a použili první obrázek, který jim google nabídnul[1]. Do vizáže Dominátorů (jméno mimozemské rasy) nebyla vložena sebemenší originalita a jsou tak generičtí, jak to jen lze. Vysocí, šedí a vyzáblí humanoidi s velkými a dlouhými zuby. V porovnání se zářivě-žlutou komiksovou předlohou jde o celkem velké zklamání.

Odlišný je i způsob jejich komunikace. Aby se autoři vyhnuli vysvětlování toho, jak je možné, že mohou hrdinové a potažmo publikum mimozemšťanům rozumět, využili snad té nejlínější překladatelské metody. Telepatie.

Superstar Team-up

Příběh Invasion! začíná  Central City, kde tým S.T.A.R. Labs testuje rychlost Wallyho Westa – Kid Flashe, který získal své schopnosti díky prolnutí univerza Earth 1 s paralelním Flashpointem. Vysvětlování cestování časem a různých dimenzí v seriálu by vystačilo na menší knihu, takže si to jen rychle shrňme.

Barry Allen a.k.a. The Flash se díky své rychlosti vrátil do minulosti, aby zachránil svou matku, a tím vytvořil novou časovou linku, která byla v některých ohledech odlišná od té původní. Jeden z hlavních rozdílů byl počet metahumans (lidí se superschopnostmi), kterých tam bylo ve Flashpointu mnohem více. Když Barry zjistil, že tahle změna přinesla mnohem více problémů než výhod, rozhodl se ji vrátit zpátky. To se mu ale bohužel úplně nepovedlo, a tak přestože jeho matka zemřela, obyčejní lidé z jeho vesmíru začali mít superschopnosti také. Navíc tahle změna vyústila i to, že Ciscovi (Barryho nejlepší přítel, technik ze S.T.A.R. Labs a metahuman Vibe) zemřel bratr, což je pro nadcházející emocionální vydírání, ehm pardon, příběhové linie velmi důležité.

TL;DR  Flash cestoval časem – udělal pár změn – ty měly nedozírné následky – všichni jsou na Flashe naštvaní. Alias klasické Flashovské schéma.

Po drobném dohadování a uvedení diváka do problematiky „Kdo všechno nesnáší Barryho?“ je hádka hlavních protagonistů přerušena tím, že jejich přístroje zaznamenaly meteorit mířící na Central City. Jak už to ale v pohádkách bývá, není to meteorit ale vesmírná loď. Když se k ní Barry přiřítí, pronese větu, která přesně vystihuje tenhle třídílný speciál: „Oh come on… Aliens?“

Flash se proto rozhodne spojit s dalšími hrdiny v licenci stanice CW, takže si nejprve odskočí do Star City pro team Green Arrow, pak zavolá na pomoc Legendy a nakonec se s Ciscem zastaví na Eart 38, kde naverbují Supergirl. Člověk si tak říká, proč si nepomáhají častěji, když je to tak snadné. Hmm… Že by v tom hrály nějakou roli peníze?

Vnitřní neshody

Už z prvního dílu seriálové trilogie lze poznat, že tvůrci počítají i s diváky, kteří nesledují všechny čtyři seriály. Všechny týmy a potažmo jednotliví hrdinové jsou postupně představováni, ale naštěstí to nepůsobí vynuceně. Využití toho, že je Supergirl někdo, kdo se potkal jen s Flashem a snaží si zapamatovat všechna jména je do dílů zakomponována poměrně přirozeně. Co už ale přirozeně nepůsobí je neustálé připomínání pochroumaného vztahu Barryho a Cisca. Jen v prvních patnácti minutách na to přijde řeč hned šestkrát, což by bylo moc i na obyčejný rom-com.

Po únosu prezidenta, vymytí mozků a téměř pětatřiceti minutách se diváci konečně dočkají akce. Skoro všichni superhrdinové jsou pod vlivem Dominátorů s výjimkou Flashe a Arrowa, kteří se s nimi pustí do boje. Tento pětiminutový souboj je highlightem celého dílu. Kaskadéři odvádějí skvělou práci a je velmi obtížné určit, kdy jsou na obrazovce herci a kdy jejich dvojníci. Celý souboj navíc končí zodpovězením otázky: „Kdo je rychlejší – Flash, nebo Supergirl?“

98…,99…,100!

Invaze pokračuje v seriálu Arrow, který byl prvním ze superhrdinských počinů, které CW uvedla. The Flash, DC´s Legends of Tommorow, i Supergirl jsou více méně spin-offy seriálu, který se točí kolem moderního Robin Hooda. Oliver Queen alias Green Arrow, jeho sestra Thea, Ray Palmer a několik dalších byli uneseni Dominátory, kteří je zkoumají na své vesmírné lodi.

V tomto dílu se odehrávají dvě dějové linky. Jedna z nich se věnuje týmu na Zemi, který se snaží najít unesené hrdiny a druhá se odehrává v myslích unesených hrdinů. Ty totiž mimozemšťané umístili do přístrojů, které jim propojily vědomí a všichni tak zažívají kolektivní sen o ideálním světě, kde se Oliver nikdy nestal superhrdinou.

V této epizodě se ukáží, nebo jsou alespoň zmíněni všechny klíčové postavy seriálu od Oliverových rodičů, přes Laurel Lance (Black Canary), po Deathstrokea, jednoho z hlavních padouchů prvních sérií. Osmá epizoda páté série je totiž 100 odvysílaným dílem seriálu. Takže ta silná sentimentalita, která je z dílu hodně silně patrná má své opodstatnění. Hrdinové však začnou mít různé flashbacky z jejich skutečných životů až nakonec přijdou na to, že svět, ve kterém se nachází, není skutečný. Nakonec uniknou v mimozemské lodi ve stylu Dne Nezávislosti, aby je nakonec zachránil tým Legends of Tommorow.

Jako stá epizoda seriálu funguje Invasion! Part: II výborně, jako část trojdílného speciálu však značně zaostává. Příběh s Dominátory se nikam neposune, a pokud bychom vynechali poslední minutu The Flash a celý díl Arrow, nic by se nezměnilo. Rozhodující část tedy padá na Legendy.

Legendární konec?

Ach Legendy. Nejbizarnější část Arrowverse, plná hrdinů a padouchů, které sledovanější seriály Flash a Arrow využily a odhodily. Seriál s průměrně nejnižší sledovaností ze všech čtyř dostal nelehký úkol. Vyřešit problém mimozemské invaze jediným způsobem, kterým řešit problémy umí – cestováním v čase.

Legendy se tedy vydávají o padesát let zpátky, aby zjistily motiv mimozemské invaze. Invasion: Part III má obdobně jako díl minulý dvě dějové linky. Jednu v minulosti, kde část Legend společně s Ciscem a Felicity (Oliverovou technickou podporou/ bývalou snoubenkou) zachrání zajatého mimozemšťana před tajnými vládními testy a jednu v současnosti, kde se Barry dozvídá, že Dominátoři zaútočili na zem kvůli tomu, že vytvořil alternativní realitu Flashpoint.

Zachráněný Dominátor kontaktuje tým a sdělí jim, že pokud se Barry vzdá, tak ušetří zbytek světa před zničením. Zde konečně vyústí napětí mezi Barrym a Ciscem, a to přesně tím způsobem, který od první chvíle jejich „sporu“ čekáte. Emotivní usmíření skrze tvrzení, že jsou v tom všichni spolu a nenechají nikoho na holičkách. Typické supehrdinské klišé, se snahou vymáčknout alespoň jednu slzu za bromance.

Budoucnost seriálové tvorby?

Ačkoliv jsem uvedl spoustu negativ, musím se smutným výrazem říct, že se byl trojdílný speciál zdařilý. Samozřejmě měl spoustu much a rozhodně jsem nevyjmenoval všechny, ale tvůrcům pořadů se daří skvělá věc – propojování několika fandomů bez toho, aby některý z nich trpěl (možná kromě Supergirl, která dostala hanebně málo prostoru). Autoři zachovávají nejen jednotlivé příběhové linie, které jsou sice v kontextu všech ostatních poměrně chaotické, ale i celkový feeling jednotlivých superhrdinských světů. Krásně to lze vypozorovat na soundtracku všech tří epizod. Vždy, když se na obrazovce má objevit jeden z hlavních protagonistů, ať je to Flash, Green Arrow nebo Supergirl, divák to pozná s předstihem podle různých variací na jejich znělky.

Dalším skvěle zpracovaným segmentem jsou akční scény a počítačové efekty. Ty jsou na televizní produkci[2], nesrovnatelné s čímkoliv jiným. Podivné animace z dřívějších sezón Flashe jsou nahrazeny skvěle zpracovaným CGI, které je téměř na filmové úrovni.

To, že crossoverová strategie stanice CW funguje, lze vyčíst i ze sledovanosti, která je u jednotlivých dílů Invasion! i několikrát větší, než je tomu u ostatních dílů série. Například průměrná sledovanost poslední série seriálu Flash je přibližně 3 miliony diváků na epizodu. První epizoda speciálu má 4,1. Obdobná čísla lze vysledovat i ostatních součástí Arrowverse. Vždy je ten nárůst minimálně milionový. Zajímavé je, že se to týká i posledního dílu Supergirl, kterému bylo přiděleno pouze třicetisekundové cameo od Barryho a Cisca.

Nejen, že tahle strategie přináší stanici větší sledovanost a tím pádem více peněz, jedná se také o velkou službu fanouškům, kteří prahnou po tom, aby se jejich oblíbené fandomy střetávali a potvrzovala se tím jejich existence v jednom univerzu a tím pádem určitá „reálnost“. Nevadí obyčejnost mimozemšťanů, nevadí ani přílišná komplikovanost příběhu a nevadí ani okaté „vykrádání“ různých filmů. A že byly díly k prasknutí přecpány různými klišé a emočními událostmi? Upřímně… Chtěli byste snad od komiksu něco jiného?

Autor: Tomáš Odstrčil

[1] Dobře… Druhý. První je mimozemšťan z Alzy. Vážně.

[2] Snad kromě HBO, která ale sama říká, že není televize, takže je to v pořádku.

MedKult

MedKult

Stránka MedKult navazuje jmenovitě i obsahem na vrstevnaté štěpení kultury v různých prizmatech jejího zkoumání. Volně se proto zařazuje k termínům jako highcult, masscult, midcult, popcult a dalším, které slouží k pojmenování právě těchto kulturních vrstev. MedKult je platformou interdisciplinárního zkoumání napříč zejména dvěma obory, těmi jsou kulturální studia a mediální studia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *