0

Maxwell McCombs: Agenda setting

McCOMBS, Maxwell. 2009. Agenda setting. Nastolování agendy: masová média a veřejné mínění. Praha: Portál. ISBN 978–80–7367–591–2.

Agenda setting, teorie nastolování témat, je výrazným konceptem soudobých mediálních studií, který se vztahuje především k účinkům mediálních obsahů na publikum. Publikace tuto teorii nejen vysvětluje, ale také se zabývá možnými příčinami i důsledky nastolování témat médii. Vše autor doplňuje příklady z mediální praxe pro snazší pochopení a řadou svých výzkumů na dané téma. (Alžběta Kotrbová)

Anotace:

Kniha představuje jeden ze základních konceptů současných mediálních studií, který navazuje na myšlenky klasika mediálních teorií W. Lippmana. Někdy až neomezená moc médií a její účinky na publikum se odvíjejí především od toho, jaká témata ve své agendě vybírají jako ústřední a jaké mínění si o nich vytváří veřejnost. Otázka zní, proč vyzvedávají převážně tzv. černou kroniku a negativní zprávy a nepřispívají spíše k diferencované politické orientaci a zasvěcenému názoru veřejnosti. Autor je zakladatelem teorií týkajících se konceptu agenda setting. Ve své knize shrnuje stovky mediálních výzkumů na toto téma a kritickým způsobem se zabývá prameny a dopadem agendy nastolované médii. Kniha je určena studentům mediálních studií, politologie a sociologie.

MedKult

MedKult

Stránka MedKult navazuje jmenovitě i obsahem na vrstevnaté štěpení kultury v různých prizmatech jejího zkoumání. Volně se proto zařazuje k termínům jako highcult, masscult, midcult, popcult a dalším, které slouží k pojmenování právě těchto kulturních vrstev. MedKult je platformou interdisciplinárního zkoumání napříč zejména dvěma obory, těmi jsou kulturální studia a mediální studia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *